Watervogelbond nieuwsbrief

NIEUWSBRIEF NUMMER 13: Oktober 2011

French UK German Spain


Beste watervogel liefhebber,
Als u deze nieuwsbrief per mail hebt ontvangen dan is uw e-mailadres is opgenomen in de databank van de Watervogelbond

Hoe bent u terechtgekomen in onze database? U heeft zich ingeschreven via onze website, of u nam deel aan een wedstrijd van ons of van een van onze partners. Of een vriend of kennis die dacht dat u misschien wel interesse kon hebben in ons doelstellingen heeft u ingeschreven om deze nieuwsbrief te ontvangen enz. Om in orde te zijn met de diverse anti-spamwetgevingen, vragen wij uw toestemming of u onze nieuwsbrief nog wenst te ontvangen in de toekomst. Indien u van mening bent dat uw e-mailadres onterecht is opgenomen, of u wenst in de toekomst geen nieuwsbrief meer te ontvangen kunt u op de uitschrijflink klikken, onderaan de nieuwsbrief. Uw e-mailadres wordt dan automatisch uit onze databank verwijderd.

Wij versturen maandelijks een nieuwsbrief met artikels, nieuwtjes en weetjes over watervogels en tevens met berichten over onze vereniging.

_________________________________________

Filippijnse Eend een project van de Watervogelbond

De Filipijnse eend is een vrij grote eendensoort die zo'n 51 centimeter lang kan worden, met een spanwijdte van zo'n 84 centimeter. Er zijn geen ondersoorten bekend van de Filipijnse eend. Gewoonlijk leggen ze tot 16 eieren per keer. De eieren zijn vaalwit van kleur met een bruin tintje.
VOORWOORDDe watervogeldagen/ruilbeurs afgelopen weekend zijn een enorm succes geweest! Al kwam dan wel op zaterdag de regen soms met bakken uit de lucht gevallen, het wisselvallige weer heeft de liefhebbers (+/- 500) er niet van weerhouden om een tripje naar Lanaken te maken.

De watervogeldagen waren op de prachtige locatie van het domein Pietersheim op de binnenplaats van de Waterburcht te Lanaken, het monument van Vlaanderen 2010. Ondanks dat enkele aangemelde eigenaars van watervogels niet kwamen opdagen waren er toch 1236 waterogels aanwezig op de ruilbeurs.

Op de zaterdagavond hadden wij een avond-programma gevuld met o.a. de prijsuitreiking van de fotowedstrijden, gesponsord door Canon en een presentatie over tamme watervogels. Het eerste exemplaar van het Watervogelbond Magazine werd feestelijk aangeboden aan alle aanwezigen. De schepen van Sport en Cultuur, de heer Mark Curvers van de gemeente Lanaken overhandigde aan de voorzitter een prachtig kunstwerk van de Waterburcht dat als symboliek werd aangeboden omdat de gemeente Lanaken hiermee de fijne samenwerking wil onderstrepen. De toezegging van de gemeente Lanaken om de Waterburcht als vaste locatie aan te bieden werd met luid applaus en grote dank aanvaard. > meer hierover verder in de nieuwsbrief

Ons nieuwe Watervogelbond magazine is een fantastische nieuwe ontwikkeling in het nog jonge bestaan van onze vereniging. Reeds na een jaar kunnen wij onze leden een +/- 60 bladzijden full-colour magazine presenteren dat twee-maandelijks gaat verschijnen. Leden krijgen het magazine gratis. Wilt u zich abonneren op ons magazine... abonneer nu via onze website klik hier !


In het belang van alle watervogel liefhebbers: 20% korting op alle ringen (2012) die besteld worden voor 1 december 2011. 20 eurocent p/ring! Natuurlijk alleen als u de bestelde ringen ook betaalt voor 1 december. Daarna blijft onze werkwijze natuurlijk verder gaan, bestel wanneer u ze nodig heeft en na ontvangst van de betaling worden de ringen binnen de zeven dagen geleverd. Daarnaast verkopen wij vanaf 1 december ook ringen voor splitvogels. Bestellen van ringen via onze ringenshop

Veel leesplezier

Het bestuur


Watervogelbond Magazine (Jubileum uitgave)

Watervogelbond magazine okt 2011

Wilt u (goedkoop) adverteren in ons magazine? Klik dan hier
______________________________________________________________________________________________


De Watervogelbond is een bindmiddel voor alle watervogelliefhebbers die in België en Nederland actief zijn m.b.t. het verantwoord houden van watervogels. Wij willen een goede samenwerking creëren tussen ervaren en onervaren [starters] watervogelliefhebbers....samen worden we sterk!

Wij ondersteunen onze leden met het verantwoord houden van watervogels maar u hoeft geen lid te zijn om gebruik te maken van het forum, de webwinkel en marktplaats. Natuurlijk nodigen wij u uit om lid te worden zodat u o.a. ook kan bij te dragen aan de huidige projecten om zo te profiteren van de vele voordelen die er zijn en zullen komen. Eén van de grootste voordelen om lid te zijn van de Watervogebond is het gemak om contact te leggen met collega watervogel kwekers/houders. Heeft u een keer een bepaalde watervogel nodig, dan kunt u dit naar alle waarschijnlijkheid dit binnen de Watervogelbond realiseren.

U kunt bij de Watervogelbond ook terecht voor alle vragen over de gewone huis- en tuin watervogel soorten die in uw omgeving verblijven. De Watervogelbond behandeld elke watervogel naar eigen waarde, met nadruk op herkenning, ecologie, voortplanting e.d. en om de eigenwaarde en natuurlijke geaardheid van dieren te erkennen. Vandaar dat elke watervogel ook dezelfde benadering krijgt! Daarom ook onze slogan: Verantwoord houden van Watervogels!

Lid worden bij de watervogelbond is een "must" voor de watervogelliefhebbers! Naast een persoonlijke lidkaart met inlognummer voor de beveiligde ledenpaginas - een gratis eigen webpagina op deze website (onder uw eigen beheer) - een bordje voor aan uw omheining - een autosticker met "I love watervogels" - met vertoon van uw lidkaart krijgt u kortingen tot 5% bij de deelnemende handelaars - een twee-maandelijks prachtig magazine en nog veel meer....

Twijfel niet en word lid van de Watervogelbond en u ontvangt naast deze maandelijkse nieuwsbrief, ook het twee maandelijks Watervogelbond Magzaine. Via deze nieuwsbrief en via het magazine wordt u o.a. op de hoogte gehouden van allerlei activiteiten die wij ondernemen en de laatste nieuwtjes en weetjes!


Hét magazine voor de watervogelliefhebber

Elke twee (oneven) maanden wordt een prachtig verzorgd magazine in full-color uitgegeven, dat royaal voorzien is van allerlei arikels omtrent het houden en kweken van de watervogels. Tevens vindt men er hoofdartikelen waarbij de watervogels in hun natuurlijke biotoop belicht worden. Dit magazine wordt onder de leden verdeeld/toegestuurd. Het magazine wordt hoofdzakelijk samengesteld door de redactieleden, maar er verschijnen ook regelmatig ingezonden artikelen van zowel leden als niet-leden.


Inhoud jubileum uitgave:

 • Voorwoord
 • Colofon
 • Inhoud
 • Een jaar Watervogelbond
 • Wildkleurige Watervogels: Eider
 • Ringen splitvogels
 • Mutanten: Verantwoorden houden van mutanten
 • Ereleden
 • Ten huize van Robert Bruggen
 • Gedomesticeerde watervogels: Sebastopol gans
 • Maand foto van het jaar
 • Ten huize van René Verbist
 • Lid worden
 • Agemene informatie
 • Aanbiedingen
 • Met de Watervogelbond naar Enighausen
 • Canon fotowedstrijd
 • Chris en het web
 • Mariano's tema: voeding en zo....
 • Projecten kweekprogramma's
 • Watervogel van het jaar

Het Watervogelbond magazine is gratis voor leden.
Wilt
u lid worden?

Abonnementprijs (6 uitgaven - inclusief verzenkosten)
België en Nederland 25 euro
Buitenland 30 euro
____________________________________________
LID WORDEN


Voor slechts 20 euro lidgeld maakt u deel uit van onze vereniging. Door uw lidmaatschap steunt u onze vereniging bij haar werking. Hieronder de voordelen en de geschenken die wij u aanbieden :

 • Een persoonlijke lidkaart met inlognummer voor eigen pagina
 • Een gratis eigen webpagina op deze website
 • Een autosticker met "I love watervogels"
 • Een "Ik ben lid van de watervogelbond" bordje
  (voor op je hekwerk)
 • Kortingen tot 5% bij de deelnemende handelaars...
 • Een maandelijkse nieuwsbrief...
 • Deelnemen aan de open vergaderingen van de vereniging...
 • Meebeslissen over de visie, toekomst en werkwijze van de Watervogelbond
 • Meewerken aan lopende en nieuwe projecten...
 • Eenvoudig dieren onderling te ruilen, kopen, verkopen...
 • Tweemaandelijkse magazine

De Watervogelbond is een bindmiddel voor
alle watervogelliefhebbers in Belgie en Nederland
Watervogel van het jaar 2011 ( Aix Galericulata)

Mandarijn eend - watervogel van het jaar2011

 

Om verantwoord om te gaan met witte Mandarijnen moet men deze niet tezamen houden met de wildkleurigen mandarijnen. Hieruit ontstaan splitvogels die allerelei verwaring geven met het verdere kweken door (vaak onerveraren) liefhebbers die deze (split) dieren hebben aangekocht als witte of als wildkleurige mandarijnen... Lees meer over mutanten watervogels >


Naar aanleiding van de ingezonden nominaties is de witte Mandarijn eend verkozen als de Watervogel van het jaar 2011. De uitslag van de nominaties is al volgt:

1: Witte Mandarijn - 314 nominaties
2: Sikkeleend - 302 nominaties
3: Kuifzaagbek - 241 nominaties


Confrontatie:
Er zijn toch vele liefhebbers (blijkt wel uit de nominaties) die de witte Mandarijn als een prachtig eend clasificeren, en houden (kweken) de witte Mandarijn in hun collecties. Ondanks het feit dat de witte Mandarijn ( en de Carolina) tot op heden de enige erkende mutanten zijn in Nederland en België, is er nog steeds tweespraak over deze prachtige soorten en worden ze zelfs door sommige verenigingen geweerd en worden hun leden benadrukt om deze NIET te houden of kweken!


De witte Mandarijn eend:
Witte mandarijnen zijn voor een groot gedeelte wit, maar zeker niet zuiver wit. Ze vertonen veervelden die duidelijk blond gekleurd zijn. Opvallend is ook dat de snavel van de witte Mandarijneend karmijnrood is bij beide geslachten en de voeten geel. De ogen lijken donkerder van op afstand maar van dichtbij is de iris grijs/grauw met een lichte rode schijn. Ook de pupil heeft de rode schijn. De witte Mandarijneend is dus zeker geen albino, er is nog kleur in het gevederte en de ogen (iris en pupil) zijn niet 100% rood.


>

Watervogeldagen 2011

De watervogeldagen van 2011 afgelopen weekend zijn een enorm succes geweest! Al kwam dan wel op zaterdag de regen soms met bakken uit de lucht gevallen, het wisselvallige weer heeft de liefhebbers (+/- 500) er niet van weerhouden om een tripje naar Lanaken te maken. Er zijn dit jaar ook heel wat liefhebbers van ver gekomen. Uit Duitsland (Berlijn en München), maar ook uit het noorden van Frankrijk en Wallonie. Enkele Nederlandse liefhebbers hebben er zelfs een weekendje "zuiden" van gemaakt.

De oude Waterburcht bleek een fantastische en zeer sfeervolle locatie voor de Watervogeldagen. Op het binnenplein stonden rijen met marktkramen opgesteld zodat het merendeel van de watervogels in kooien op ooghoogte gepresenteerd waren en de bezoekers alles ruim en droog op hun gemak konden bekijken. Ondanks het feit dat enkele toegezegde verkopers verstek hebben laten gaan, werden er toch nog 1236 dieren aangeboden voor de ruilbeurs. De eerste kopers stonden op zaterdag al om 8 uur voor de poort, om de eerste keuze te hebben.

Watervogeldagen Watervogelbond

 

 

De zaterdag werd feestelijk afgesloten met o.a. de prijsuitreiking van de fotowedstrijden, gesponsord door Canon en als  verrassing een prijs in de vorm van de foto's van de twee winnaars gedrukt op canvas, geschonken door de firma Robijns uit St. Truiden. Het eerste exemplaar van het Watervogelbond Magazine werd feestelijk aangeboden aan alle aanwezigen. Dit magazine zal vanaf januari 2012 tweemaandelijks worden uitgegeven. De schepen van Sport en Cultuur van de gemeente Lanaken, de heer Mark Curvers, overhandigde aan de voorzitter een prachtig kunstwerk van de Waterburcht dat als symboliek werd aangeboden omdat de gemeente Lanaken hiermee de fijne samenwerking wil onderstrepen. De toezegging van de gemeente Lanaken om de Waterburcht als vaste locatie aan te bieden werd met luid applaus en grote dank aanvaard.

Zondag was een gezellige familiedag. Het zonnetje heeft zich bijna de hele dag laten zien. Opvallend was de interesse van de jeugd. Met fonkelende oogjes kwamen diverse kinderen hun eendjes uitkorven. De jonge generatie liefhebbers is volop in opmars Het blijkt uit het grote aantal nieuw ingeschreven leden dat er behoefte is aan collegiale uitwisseling van kennis en informatie. Herhaaldelijk werd ons duidelijk dat de watervogelliefhebber het als bijzonder prettig ervaart dat de Watervogelbond zich uitsluitend toespitst op watervogels.... maar dan ook ALLE watervogels.

Op zondagmiddag bleef zowat iedereen een beetje hangen na de lunch (bestaande uit hotdogs, huis bereideerwtensoep of een broodje). De cafetaria zat op een gegeven moment stampvol en aan bijna alle tafels werd informatie uitgewisseld over perken, dieren en kweekresultaten. Uit deze impressie bleek gewoon dat er behoefte is aan samenkomst, babbelen over de gezamenlijke hobby en kennisoverdracht. Ten opzichte van 2010 zijn dit jaar drie keer zoveel dieren van eigenaar gewisseld.

We willen onze dank uitspreken aan de gemeente Lanaken, het domein Pietersheim en de Waterburcht om deze prachtige locatie ter beschikking te stellen aan de Watervogelbond voor de organisatie van de Watervogeldagen 2011. Daarnaast bedanken wij alle vrijwilligers die zich onbeperkt hebben ingezet. Kris Vekemans voor het ter beschikking stellen van de vele dieren, en alle andere liefhebbers die hun dieren hebben willen aanbieden op deze ruilbeurs.

Tot slot dank je wel aan alle bezoekers en (nieuwe) leden en hopelijk zien we jullie allemaal volgend jaar weer terug op de Watervogeldagen 2012.

Bekijk het volledige verslag met foto's op onze website >klik hier


lees ook het artikel van Nol Roberts in HBVLWinnaars fotowedsrijden


15 Oktober 2011 start de nieuwe Canon fotowedstrijd.
De hoofdprijs is een Canon filmcamera! - Meer informatie hierover binnenkort op de website

15 Oktober 2011 start de nieuwe Foto van de maand fotowedstrijd.
Meer informatie hierover binnenkort op de website
De prachtige wereld van watervogels


De term watervogels heeft minstens twee betekenissen:
Een taxonomische betekenis, als een groep van vogelsoorten met dezelfde voorouder, Aequornithes. Een ecologische betekenis, als groepen van vogelsoorten die een bepaalde binding aan wetlands (moerassen en wateren) hebben.

Watervogels als ecologisch begrip:
De term watervogels zoals onder meer gebruikt in het Afrikaans-Euraziatische overeenkomst over watervogels (het AEWA-verdrag). In dit verdrag worden een aantal vogelfamilies opgesomd die trekvogel zijn en gebonden zijn aan moerasgebieden (wetlands).

Het verdrag regelt de bescherming van 255 trekkende vogelsoorten die geheel of gedeeltelijk afhankelijk zijn van wetlands. Het betreft naast de orden uit de groep watervogels als clade ook nog de futen, rallen, flamingo's, eenden, zwanen, ganzen, kraanvogels, waadvogels, meeuwen, sterns, keerkringvogels en alken.

Deze ecologische ("natuurbeleidstechnische") groep is dus veel groter dan de clade "watervogels" (Aeqornithes)

________________________________________________________________
_______________________________________________________

Bestuur Watervogelbond anno augustus 20011

Vlnr:Mariano Zamorano, Eric Bongaerts, Robert Vangelabbeek, Robbert Bruggen, Jos Maesen, Chris Cornelissen - achterste rij: Josee Bastiaans, Elise Digneffe, Ellen Karlsson


klik banner om naar de website te gaan

Een professionele CMS website al vanaf 750 euro!Klik banner om naar de website te gaan

Huis Vangelabbeek Events in Lanaken verhuurt onder andere Springkastelen en allerlei leuke opblaasbare eyecatchers

Succes gegarandeerd, zet een springkasteel op en de kleintjes zullen een onvergetelijke dag hebben. Ze zijn er in allerlei formaten en kleuren.

Eyecatchers:
Als het even op mag vallen, of als u iets te vieren hebt, dan zijn deze eyecatchers de beste manier om aandacht te krijgen. Sommige objecten zijn bijzonder grappig.

Inflatables:
Tegenwoordig worden veel objecten in opblaasbare variant aangeboden. Speciaal voor uw bedrijf of vereniging kunnen originele inflatables vervaardigd worden.

 • Privacy :
  Uw persoonlijke gegevens worden op watervogelbond.be goed beveiligd. De Watervogelbond voldoet aan de norm informatiebeveiliging en met uw gegevens wordt vertrouwelijk omgegaan, conform de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). De gegevens die u invult bij het abonneren op de nieuwsbrief of het registreren op de website, worden gebruikt voor de doeleinden die u heeft aangeklikt. Ook kunnen ze worden doorgegeven aan partners wanneer die samen met de Watervogelbond activiteiten organiseren. Indien u uw adres uit onze bestanden wil laten verwijderen, kan u dit via de opt-out functie onderaan de nieuwsbrief, op de website of met een e-mail of brief aan de Watervogelbond waarin u duidelijk uw gegevens vermeldt.
Hoofdsponsonrs

Waterburcht Pietersheim Vangelabbeek CFI web HF design itDeelnemende Handelaren (5%)#Redactie Nieuwsbrief: Ontwerp, foto en digitale bewerking: Chris Cornelissen CFI web
Copyright (c)Watervogelbond, designed by CFI Web.