Watervogelbond nieuwsbrief
NIEUWSBRIEF Nr 44 : Mei 2014

French UK German Spain



trans transBeste watervogelliefhebber,

Als u deze nieuwsbrief per mail hebt ontvangen dan is uw e-mailadres opgenomen in de databank van de Watervogelbond

Hoe bent u terechtgekomen in onze database? U heeft zich ingeschreven via onze website, of u nam deel aan een wedstrijd van ons of van een van onze partners. Of een vriend of kennis die dacht dat u misschien wel interesse kon hebben in ons doelstellingen heeft u ingeschreven om deze nieuwsbrief te ontvangen enz.

Om in orde te zijn met de diverse anti-spamwetgevingen, vragen wij uw toestemming of u onze nieuwsbrief nog wenst te ontvangen in de toekomst.

Indien u van mening bent dat uw e-mailadres onterecht is opgenomen, of u wenst in de toekomst geen nieuwsbrief meer te ontvangen kunt u op de uitschrijflink klikken, onderaan de nieuwsbrief. Uw e-mailadres wordt dan automatisch uit onze databank verwijderd.

Wij versturen maandelijks een nieuwsbrief met artikels, nieuwtjes en weetjes over watervogels en tevens met berichten over onze vereniging.



Voorwoord

Het broedseizoen is nu volop in gang geschoten. Op vele plaatsen gehoord dat bij de eerste legsels veel onbevruchte eieren waren en dat ondanks het goede voorjaar. Volgens mij zijn de vrouwtjes vroeger beginnen te leggen maar waren de mannetjes nog niet klaar om voor een goede bevruchting te zorgen. Natuurlijk is het een terugkomend jaarlijks gegeven dat uit alle eieren geen kuikens komen. Dit is maar goed ook omdat we anders overspoeld zouden zijn met jonge dieren die dan zeker hun weg niet meer zouden vinden naar de liefhebbers en dan een onzeker lot tegemoet zouden gaan.

Gaarne nog eens uw aandacht voor de ringendienst. Als lid kan u ringen bestellen voor 0.15 eurocent en niet-leden voor 0.25 eurocent. Wij garanderen dat u de ringen binnen 7 dagen na ontvangst van het bedrag op onze rekening thuis hebt. Bestellen kan dus perfect nadat de eendjes geboren zijn vermits ze toch pas geringd worden tussen 12 à 15 dagen na de geboorte. U zal dus geen overschot in ringen hebben. Bestellingen kunnen gedaan worden via de webshop.

Hoor ook van diverse zijden dat er belangstelling is voor de show/tentoonstelling gedurende de Watervogeldagen. Hier vind u meer over op onze website bij Watervogeldagen 2014. Door 5 dieren in te zenden voor de tentoonstelling krijgt u 10 gratis hokken voor de beurs



Robert Vangelabbeek
voorzitter Watervogelbond


 

In de kijker: De Rouaan eend
Dit is ongetwijfeld een van de oudste vleesrassen onder de gedomesticeerde eenden met een kleurrijk verenkleed dat de laatste 150 jaar onveranderd is gebleven.

Het ras vindt haar oorsprong in Frankrijk. Deze zware eend, werd in Frankrijk, de Rhône of Normandische eend genoemd. De Engelsen gaven deze eend de naam Rouen eend, omdat dit ras met duizenden uit de Franse havenplaats Rouaan naar Engeland werden geëxporteerd, waar zij op talloze markten werden verhandeld. Deze nut-eend, had een drieledige doel: het vet werd gebruikt voor de wolindustrie, vlees voor de consumptie en gezien haar massieve bouw, was er veel eendendons voorradig.

De Fransen staan bekend dat ze nonchalant om gaan met de typische raseigenschappen.
C.Belon meldde reeds in 1630 dat zeer zware eenden met een mengeling van kleuren de Franse rivieroevers bevolkten. Het waren de Engelsen die dit ras perfectioneerden. Baldamus schreef in 1890 dat deze eenden afstammen van de Anas Boschas. De bekende wildkleurige eenden die onze beken, rivieren en meren bevolken, met dit verschil dat de kleur van de Rouaan dieper en sprekender is.

meer in het juni magazine







 

Ingewikkelde eendenseks

Eendenpenis draait verkeerde kant op

Wat doe je als eendenvrouwtje om bevruchting van ongewenste en agressieve mannetjes af te slaan? Je ontwikkelt een vagina in de vorm van een kurkentrekker die precies de andere kant opdraait als de penis van de eendenman.

Niks mooie paringsdans of ander voortplantingsrituelen. Bij sommige watervogels gaat de voortplanting er onvrijwillig en zelfs agressief aan toe. Het mannetje bespringt het vrouwtje en dat heeft ze maar te pikken.

Mooi niet dus. Sommige vrouwtjeseenden hebben in de loop van de evolutie vagina's in de vorm van een kurkentrekker met een knik ontwikkeld. Die draait met de klok mee. Dat is in de tegenovergestelde richting als de gedraaide penis van de eendenman: die draait tegen de klok in, ontdekte Patricia Brennan van de Yale universiteit (VS) al in 2007.

Wokkel

Hoe presteert een mannetje met zo'n wokkel-penis? Niet al te best, laat de gedragsbiologe dit keer zien in Proceedings of the Royal Society B. Eerst maar eens de prestatie van het mannetje zonder barrières in beeld brengen. Brennan filmde hoe Muskuseenden ( Cairina moschata) in een recht glazen buisje ejaculeerden. Daartoe verbleef ze een poos op een eendenboerderij. De boer verdient zijn brood met de verkoop van eendensperma. Zijn eenden zijn dus aan gewend aan glazen buisjes.

Bij de analyse van die 56 video's ontdekte de Amerikaanse biologe dat de eend in maar liefst een-derde seconde het hoogtepunt bereikt. Door er ook nog snel een liniaal bij te halen, ontdekte ze bovendien dat de gekrulde penis op dat moment twintig centimeter meet.

Nu buisjesseks voor gevorderden. Brennan gebruikte kurkentrekkervormige buisjes die met de richting van de penis meedraaiden: daar hadden de mannetjes geen moeite mee. Maar gebruikte de Amerikaanse nu buisjes geinspireerd op de bouw van de eendenvagina - met de klok mee draaiend of met een knik van 135 graden - dan faalden de eenden. Slechts in respectievelijk een op de acht en een op de zeven pogingen slaagden de Muskusmannetjes.

Battle of sexes

Maar er worden elke jaar weer jonge eenden geboren. Waarom slagen sommige mannetjes er wel in een vrouwtje te bevruchten? Brennan observeerde ook het gedrag van het vrouwtje tijdens het paren. Als het mannetje haar bevalt dan draait het vrouwtje haar kont zo dat paring volgens de gedragsbiologe makkelijker maakt. Het vrouwtje kiest dus een partner en niet het mannetje.

97 Procent van alle vogels heeft überhaupt geen penis. Waarom hebben Muskuseenden en sommige andere watervogels dan wel zulke rare geslachtsorganen? Dat heeft volgens Brennan iets te maken met de eeuwige strijd: wie is de baas over de bevruchting?

Frederique Melman











Ontmoetingsdag 2014..

Onze jaarlijkse ontmoetingsdag zal plaats vinden op zondag 24 augustus. Deze gebeurtenis zal dit jaar doorgaan ten huize van ons bestuurslid en de Nederlandse Coördinator voor de Watervogelbond Hans Diehl - Booldersdijk 29, 6031PK Nederweert. - Video

Locatie map:
Op het 10 hectaren groot domein van Hans zijn er meer als 60 diersoorten te bekijken, diverse watervogels, vele vogelsoorten, paarden, ezels, herten enz. en dit allemaal op een prachtig natuurlijk domein.

  • 11:00 ontvangst
  • 11:30 rondwandeling domein
  • 12:30 soep en 2 belegde broodjes
  • 13:30 spreekbeurt : Veren - door Dirk de Jong
  • 15:00 spreekbeurt : Duitse pekingeend - door Kenneth Broekman
  • 16:00 Voorstelling reis 2014 : Engeland
  • 16:30 Barbeque
Ringendienst, boeken, broedhokjes enz. aanwezig.

Deelnameprijzen:
  • Gehele dag (soep, broodjes en barbeque inbegrepen) leden 30,00 euro, niet leden 35 euro - tot 12 jaar: 15.00 euro jonger als 6 jaar: gratis
  • zonder barbeque (soep, broodjes inbegrepen) leden 20,00 euro, niet-leden 25,00 euro - tot 12 jaar 10,00 euro, jonger als 6 jaar: gratis
  • Een lid vergezelt van zijn echtgenote/vriendin betaalt voor haar hetzelfde als voor een lid.
  • consumpties 1,80 euro

    Uw betaling geld als inschrijving

    Betaling met vermelding "Ontmoetingsdag + aantal personen" op rekening:
    Watervogelbond - postadres: Europark 11 3620 Lanaken
    IBAN : BE 64 363 0925586 52
    BIC :BBRUBEBB




Watervogeldagen, Beurs en tentoonstelling




Tentoonstelling voor watervogels:

Dit jaar organiseert de Watervogelbond bond naast de welbekende beurs, voor de eerste maal, ook een tentoonstelling! Alle soorten eenden, ganzen en zwanen, wildkleurige, mutanten en gedomesticeerde soorten worden op de tentoonstelling toegelaten. Deze tentoonstelling staat open voor iedereen, ook voor niet-leden.
* NIEUW * in 2014 * NIEUW *


Voorwaarden Tentoonstelling: Alle vogels moeten geringd zijn - Er is een dier per hok toegelaten - Deelname kan enkel op basis van voorinschrijving.

Keuring:
De keuring zal gedaan worden door enkele keurmeesters en zal op de Engelse wijze gebeuren. Dat wil zeggen: er worden geen dieren uit de hokken genomen en er worden geen punten gegeven.

Winnaars: Per ingeschreven soort zal er een winnaar zijn die een diploma krijgt.

Hoofdprijzen: Er worden 6 hoofdprijzen uitgereikt, deze deelnemers ontvangen een diploma, een beker en een geldprijs.

De categorieen zijn: Beste overjarige watervogel wildkleurig - Beste jonge watervogel wildkleurig - Beste overjarige watervogel mutant - Beste jonge watervogel mutant - Beste overjarige watervogel gedomesticeerd - Beste jonge watervogel gedomesticeerd

Extra informatie:
Iedere deelnemer die minstens 5 dieren inzendt voor de tentoonstelling krijgt 10 gratis hokken om dieren te verkopen op de beurs. De tentoongestelde dieren mogen vanaf zondag 11.00 verkocht worden.

Prijzen Tentoonstelling (1 dier per hok) 3 euro per hok voor leden - 5 euro per hok voor niet-leden

Prijzen Beurs (maximaal 3 dieren per hok) 1 euro per hok voor niet-leden. Leden van de Watervogelbond gratis!

Hokken dienen vooraf gereserveerd te worden.

Inkorven:
vrijdag 3 oktober van 16 - 21 en zaterdag 4 oktober van 9-10 uur.
Uitkorven:
zondag 5 oktober vanaf 16:30 uur


Inschrijven via de website - klik hier




NOG ENKELE PLAATSEN VRIJ!!!

De Watervogelbond organiseert wederom een 3 daagse trip naar Engeland
op vrijdag 31 oktober 2014 t/m 2 november 2014.

I.v.m. het reserveren van de hotel, meld je zo spoedig mogelijk aan!


Wenst U deze prachtige trip mee te maken dan dient u voor 31 maart 2014 een betaling van 100 euro (voorschot) te storten op onze rekening. Het resterende saldo moet gestort worden voor 1 september 2014. (U krijgt hiervoor een herinnering) Betaling van het voorschot is het bewijs van deelname. Bankdetails worden p/mail naar u gezonden nadat u het aanmeld formulier hebt ingevuld/verzonden.

Klik hier voor meer informatie over het reisprogramma/bezoek en aanmelding


Ringen 2014


Ringen 2014!
De prijzen blijven ongewijzigd: 0.15 eurocent voor leden en 0.25 eurocent voor niet-leden.
De splitringen kosten 0.15 eurocent. Na ontvangst van de betaling worden de ringen binnen de zeven dagen verstuurd.

Nieuw:
Elastieken ringen:
Een totaal nieuw concept om uw b.v. uw jongdieren van verschillende ouders bij de opkweek uit elkaar te houden. Deze elastieke ringen kunnen tot 5 maal hun diameter uitrekken, zodat het ingroeien in de poot onmogelijk is. Ook is er een starterkit (ringen automaat) ontwikkeld waarbij het gemakkelijk is om deze ringen aan te brengen. De ringen zijn verkrijgbaar in diverse kleuren o.a., voilet, groen, geel, blauw, rood..

Clipringen: Gemakkelijk terug open te maken. Te verkrijgen in de kleuren geel, groen, rood, grijs, blauw, wit, zwart.

Ring uw dieren zodat we altijd kunnen zijn wie de kweker van een bepaalde eend is.



Foto van de maand Mei - Ingezonden door: Tilly Meyers

Elke maand wordt een foto uitgekozen als de foto van de maand. U mag maximaal 12 foto’s p/maand insturen! Uit de 12 maand foto’s worden de 3 beste fotos van het jaar gekozen. De prijzen worden tijdens de watervogeldagen uitgereikt.

De foto dient aan de volgende voorwaarden te voldoen: Enkel fotos van eenden, ganzen of zwanen. De foto dient digitaal te worden aangeleverd. De fotos moeten digitaal aangeleverd worden, in .jpg formaat met een minimum 1024 x 655 pixels, maximum 5,0 Mb, in RGB kleur met een pixel resolutie van minimum 50% van de oorspronkelijke waarde. Deelnemer garandeert dat hij/zij maker van de foto is en in het bezit is van alle intellectuele eigendomsrechten (inclusief alle persoonlijkheidsrechten) op de foto.

Aansprakelijkheid:
Deelname geschiedt voor eigen risico van de deelnemer. Deelnemer is zelf verantwoordelijk voor de juiste invoer en de verzending van gegevens.



Video’s worden steeds populairder. Daarom hebben wij ook een video (WikiPiki) pagina geactiveerd.

Wilt u uw video ook plaatsen op onze video pagina? Zelfgemaakte video’s of filmpjes die u geactiveerd hebt op de online diensten zoals YouTube of Vimeo. De video kan bewerkt worden met aangegeven teksten en background music. Stuur de embedded code (of link) van uw video naar: chris.cornelissen@watervogelbond.be

Let wel: ALLEEN videos van watervogels en/of fauna & flora!














Feedit is het merk wat met een breed assortiment van kwalitatief hoogwaardige watervogel voeder op de markt brengt in binnen- en buitenland. Aan alle producten van Feedit worden de hoogste eisen gesteld, waarbij samenstellingen zijn afgestemd op de behoeften van ieder individueel dier. Er worden voor het samenstellen van de voeders uitsluitend eerste kwaliteit grondstoffen gebruikt, die vrij zijn van schadelijke stoffen. Klik op bovenstaande afbeelding voor meer informatie




trans

Verhuisbericht CFI web

Uw website is het digitale visitekaartje van uw bedrijf. Een door ons gemaakte website staat garant voor een uitstekende eerste indruk, visueel aantrekkelijk, overzichtelijk en bovendien goed vindbaar in Google. Klik op bovenstaande afbeelding voor meer informatie.


Tunnelserres - watervogelbond


 

H o o f d s p o n s o r s

Wilt u de Watervogelbond ook steunen, of sponsor worden?

Ook u kan profiteren van de enorme groei van onze vereniging. Ondanks dat wij pas opgericht zijn in oktober 2010 bereiken wij via de website nu al maandelijks 28.000+ bezoekers. De bezoekersaantallen zijn nog altijd stijgend. U kan dit zelf controleren door hier te klikken. Ook onze nieuwsbrief die een eerste maal in oktober 2010 verstuurd werd naar 750 registraties is inmiddels gestegen naar 8300 abonnees. De verwachting is dat we in oktober 2014 naar 10.000 registranten zullen stijgen.


Handelaren/sponsors

trans



Watervogelbond - Europark 11 - 4120 Lanaken (B)
IBAN : BE64 413 0925586 52
BIC : BBRUBEBB

www.watervogelbond.be
redactie@watervogelbond.be
bestuur@watervogelbond.be

transRedactie Nieuwsbrief: Chris Cornelissen - Robert Vangelabbeek
Ontwerp, foto, video en digitale bewerkingen: Chris Cornelissen

PRIVACY
Uw persoonlijke gegevens worden op watervogelbond.be goed beveiligd. De Watervogelbond voldoet aan de norm informatiebeveiliging en met uw gegevens wordt vertrouwelijk omgegaan, conform de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). De gegevens die u invult bij het abonneren op de nieuwsbrief of het registreren op de website, worden gebruikt voor de doeleinden die u heeft aangeklikt. Ook kunnen ze worden doorgegeven aan partners wanneer die samen met de Watervogelbond activiteiten organiseren. Indien u uw adres uit onze bestanden wil laten verwijderen, kan u dit via de opt-out functie onderaan deze nieuwsbrief, op de website of met een e-mail of brief aan de Watervogelbond waarin u duidelijk uw gegevens vermeldt.





 


Copyright (c) Watervogelbond, design by CFI Web.