M | D | W | D | V | Z | Z |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |
Overbrengen naar uitkomstkast
Breng de eieren zo vlug mogelijk over en zorg dat ze op dezelfde wijze in de uitkomstkast liggen, gelijk je ze hebt uitgenomen uit de broedkast. Nu kan je vochtigheid verhogen tot ongeveer 60%. De hogere vochtigheid is belangrijk omdat na het aanpikken de vliezen in het ei soepel moeten blijven. Meestal na het uitkomen van het eerste ei zal het vochtpercentage in de uitkomstkast vanzelf hoger blijven.
Het aanpikken van het ei.
Alvorens aan te pikken zal het kuiken zich in de goede posite leggen in het ei, d.w.z. het gaat aanpikken in de luchtkamer. Indien het niet goed ligt zal afsterven. De oorzaken daarvan kunnen verschild zijn : verkeerde ligging ei gedurende het broedproces, hoge relatieve vochtigheidsgraad gedurende het broeden, tekort aan vitamines B of B12. Voor het aanpikken van het ei gebruikt het eendje zijn eitandje boven op zijn bek.
Het doorbreken van de schaal.
Het doorbreken van de schaal kan soms tot 2 dagen na het aanpikken duren. verlies zeker niet je geduld en onderdruk de neiging om te gaan helpen. De ervaring leert dat er maar zeer weinig sukses is als je gaar helpen. Je moet er echt ervaring meehebben. Een ervaren liefhebber zal het graag eens voordoen. Na het aanpikken zal het kuiken wat rusten en daarna opnieuw beginnen. Door het verder aanpikken zal het kuiken telkens iets draaien in het ei en also de dop losmaken. Normaal gaat de schaal open van links naar rechts. De juiste houding word vooral bekomen door op de juiste wijze te broeden. meer hierover bij broeden. Nadat het eendje de schaal heeft vrijgemaakt zal het zich uit het ei duwen. Daarna zal het eendje gaan rusten en slapen.
M | D | W | D | V | Z | Z |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |