Eieren schudden of wegnemen,


Vraag:

Wij zijn in het bezit van een tweetal gedomesticeerde witte ganzen, een mannetje en een vrouwtje. Zoals de natuur wil legt het vrouwtje eieren. Daar wij GEEN jongen willen hebben, halen we de eieren, op een ei na, regelmatig weg. De gans blijft doorleggen en het lijkt dat dit veel energie vergt. Nu horen wij verschillende berichten wat de beste strategie is om te voorkomen dat we jonge ganzen krijgen, maar het vrouwtje niet nodeloos uitputten. (eieren verwijderen, eieren schudden of nepeieren plaatsen).
Wat is de beste oplossing in dit geval.

Nb het lijkt dat de poten van het vrouwtje steeds lichter oranje kleuren; houdt dit een verband met de conditie van het vrouwtje?

Antwoord:

In alle gevallen die je aanhaalt zal je energie vragen van het vrouwtje.
 
- eieren schudden voor dat ze gaat broeden.
Hier laat je de eieren dan natuurlijk liggen en zal na bepaalde tijd het vrouwtje gaan broeden. Er koùmen dan geen jongen natuurlijk maar de gans zal toch een drie weken broeden (kost ook energie)
-eieren verwijderen
spreekt voor zichzelf, ze zal blijven leggen en je stimuleert eigenlijk het leggen. Van nature willen ze een nest krijgen en broeden.
-nepeieren plaatsen
hetzelfde als schudden, na een bepaalde tijd zal ze beginnen te broeden.
 
Voor mij lijkt de beste oplossing: de eieren te schudden en ze dan te laten broeden. Na een drietal weken de eieren weg nemen.
Misschien zal ze na een 4-tal weken weer leggen maar in elk geval zijn er dan toch een zeven-tal weken dat ze niet legt.
 
Let wel: door eieren te laten leggen put je de gans niet uit. Indien ze voldoende eten en water krijgen is dit een natuurlijke gang van zaken.
 
De kleur van de poten is normaal, door ouder worden zullen ze steeds lichter worden.